Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του  τετραήμερου 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής  και Διεθνούς Χειρουργικού Φόρουμ 2014, που άρχισαν την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton Athens.

ω_MG_1402

 Η οργάνωση της Χειρουργικής Επιστήμης με βάση Εθνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες στην κλινική πράξη και  η εξέλιξη της Ελληνικής Χειρουργικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο των νεότερων διεθνών προτύπων, είναι τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν κυρίως το Συνέδριο.

Στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου οι Πρόεδροι του Συνεδρίου κ.κ. Γιώργος Ζωγράφος και Σπύρος Δρακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κ. Τούτουζας, παρουσίασαν τους σκοπούς και τη θεματολογία του Συνεδρίου, που καλύπτει όλο το φάσμα της Χειρουργικής Επιστήμης, όπως:

  • την ενσωμάτωση κατευθυντήριων οδηγιών στην κλινική πράξη,
  • την εκπαίδευση στη Χειρουργική,
  • τις καινοτόμες τεχνολογίες στη διάγνωση και τη θεραπεία (μοριακή βιολογία, ελάχιστα
  • επεμβατική και ρομποτική χειρουργική)
  • τη χειρουργική αιχμής (χειρουργική ογκολογία, χειρουργική ήπατος-παγκρέατος, μεταμοσχεύσεις)
  • τα θέματα καθημερινής χειρουργικής πρακτικής που αφορούν όλους τους χειρουργούς της χώρας

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η εγκαθίδρυση Εθνικών Κατευθυντηρίων Οδηγιών στην κλινική   πράξη, διότι μέσω αυτών όλοι οι Έλληνες θα υφίστανται την ίδια διαγνωστική και θεραπευτική αγωγή, ανεξάρτητα του τόπου και του Νοσοκομείου που νοσηλεύονται. Όπως  υπογράμμισε ο καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Γεώργιος Ζωγράφος: «Υπάρχει ένα κοινωνικό φαινόμενο: Έλληνες ασθενείς, σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, έχουν διαφορετικές   απόψεις, εάν ρωτούν διαφορετικούς γιατρούς. Η πολυγνωμία των απόψεων είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στόχος του Συνεδρίου είναι να προσυμφωνήσουμε σε ορισμένες αρχές και να διοχετευτούν στον Έλληνα χειρουργό οι κατευθυντήριες οδηγίες στη διάγνωση και τη θεραπεία»

Στην εκπαίδευση των νέων χειρουργών αναφέρθηκε ο Συντονιστής Διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» κ. Σπύρος Δρακόπουλος, τονίζοντας παράλληλα  ότι:    «Η χώρα μας έχει πολλούς άξιους γιατρούς, άξιους νοσηλευτές και εργάτες στο χώρο της Υγείας. Έχει λαμπερά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Πρέπει οπωσδήποτε  να βρούμε τρόπους και μεθόδους, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στον Έλληνα ασθενή».

Το επιστημονικό πρόγραμμα είναι δομημένο κατά γνωστικό αντικείμενο, σε συγκεκριμένες αίθουσες και ώρες, ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθηση, από μέρους των συνέδρων, αναλόγως των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων τους, ενώ  λειτουργούν περισσότερες και με μικρότερη διάρκεια (1 ώρα) στρογγυλές τράπεζες με στόχο τη μεγάλη ποικιλία στην θεματολογία, περισσότερους ομιλητές, σύντομες και στοχευμένες εισηγήσεις, που να μην κουράζουν τον σύνεδρο.

Για την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης στη Χειρουργική  μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Τούτουζας, τονίζοντας ότι: «πρέπει να βάλουμε ένα πλαίσιο για την καλύτερη ποιότητα Χειρουργικής σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στα κεντρικά ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Να υπάρξει μια χρήσιμη γνώση για τον μέσο Έλληνα χειρουργό».

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου συμμετείχαν  1.450 σύνεδροι και  520 Έλληνες ομιλητές, ενώ παράλληλα 23 ξένοι και Έλληνες της αλλοδαπής, εγνωσμένου επιστημονικού κύρους, σε παραγωγική ηλικία,   συνέβαλλαν  με διαλέξεις που  έχουν βάση την προσωπική τους δουλειά και  αποτέλεσαν  πόλο έλξης, αλλά και ευκαιρία γνωριμίας, με τους νέους χειρουργούς της Ελλάδας.

 Καινοτομία στα ελληνικά χρονικά ήταν το Συνεδριακό App, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες του Συνεδρίου και επιτρέπει τη διαδραστική επαφή μεταξύ συνέδρων και ομιλητών. Η εν λόγω εφαρμογή υποστηρίζεται από την Johnson & Johnson Hellas.

Η επίσημη Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου έγινε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, το απόγευμα, παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων της Ακαδημαϊκής και Πανεπιστημιακής Κοινότητας, της Πολιτικής και του Ιατρικού κόσμου, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης.

Την  οργάνωση και γραμματειακή υποστήριξη του Συνεδρίου  είχε αναλάβει η εταιρία AFEA Congress

Την επικοινωνία του Συνεδρίου είχε αναλάβει η εταιρία AKTISCΟΜ

 

3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ2. ΦΩΤΟ ΣΥΝΕΝΤ, ΤΥΠΟΥ

1604946_1501565823458997_2484092496863000786_n10382153_1502120393403540_7699457214822753494_n

Επικοινωνία

Τηλέφωνο

+(30) 210 6525508
+(30) 210 3007845
+(30) 210 3006417

ΑΣΠΑΣΙΑΣ 96, ΧΟΛΑΡΓΟΣ, Τ.Κ. 15561

email

info@onmedia.com.gr

© 2020 – ON MEDIA. All rights reserved.